3:e advent – Jag hoppas på HERREN

Jag ska vänta på Herren, som döljer sitt ansikte för Jakobs hus, och hoppas på honom. – Jesaja 8:17.

Har du någonsin tänkt på varför vi firar jul? Ja, det har du nog. Till minne av att Jesus föddes, såklart. Men varför är det så viktigt för oss att fira det? Räcker det inte med att vi bara vet om det och kanske vandrar på den väg Jesus lär oss och tar emot det liv han vill ge oss? Det är genom att blicka tillbaka som vi kan få mod att hoppas på något vi ännu inte sett!

Genom hela gamla testamentet finns det en händelse som man hela tiden återkommer till, både i det man talar och skriver om, men även det Gud själv använder sig av när han talar till sitt folk: uttåget ur Egypten! Påskens ursprungliga syfte var att fira minnet av att Gud räddade sitt folk från Farao, och det var just det som var anledningen till att Jesus var i Jerusalem när han blev korsfäst: för att fira minnet av att Gud räddat dem ur slaveriet. Det är också anledningen till vårt påskfirande: för att minnas att Jesus räddade oss genom att dö på korset. För det är genom att blicka tillbaka som vi kan få mod att hoppas på något vi ännu inte sett.

Jesaja upplevde det som att Gud dolde sitt ansikte för honom och för sitt folk. Men ändå vågar han säga att det är just den guden han hoppas på. Han vet att även om det såg mörkt ut just då, vilket det verkligen gjorde, så kan han ändå vila tryggt i vetskapen om att det Gud har klarat av att göra förut, det har han makt att göra igen. För tron är en övertygelse om det man hoppas, en visshet om det man inte ser. Det var en tung och mörk tid för Jesaja och Guds folk på den tiden, men de som påminde sig om Guds underverk i historien fick mod att hoppas på en bättre tid.

Upplever du samma sak, att den tid vi lever i är mörk och svår? Undrar du om det överhuvudtaget finns något hopp för en bättre framtid? Känns det som att Gud döljer sitt ansikte för dig? När Jesus rider in i Jerusalem den där påsken och blickar ut över staden så står det att han började gråta och sa: ”Tänk om du i dag hade förstått, också du, vad som ger dig frid! Men nu är det dolt för dina ögon.” – Lukas 19:41-42. Just då hade folket inte förstått vilket hopp det faktiskt hade, vilket ljus som Jesus för med sig om vi vågar ta emot honom. Men just då, precis som på Jesajas tid, 700 år tidigare, var det dolt för dem. Men Jesus säger att det var dolt ”nu”, inte i alla evigheters evigheter. Han säger tänkt om du ”idag” hade förstått, inte tänkt om du någonsin i världshistorien skulle förstå. Ett ”nu” och ett ”idag” försvinner väldigt fort och för varje stund finns möjligheten att börja se det hopp vi har i Jesus, som har all makt att skingra det mörker som finns inom oss och omkring oss. Så låt den här tiden av firande av Guds underverk i historien öppna dina ögon för vad Gud har makt att göra i framtiden, och redan idag! Paulus citerar ett ord som Gud gett till just Jesaja:

”Han säger ju: Jag bönhör dig i nådens tid, jag hjälper dig på frälsningens dag.
Nu är den rätta tiden, nu är frälsningens dag” – 2 Kor 6:2

(Namnet Jesaja betyder just: ”Herren är frälsningen”)